Almanya, Türkiye’den çok fazla vize başvurusu yapılan ülkelerden birisidir. Her yıl bir çok Türk vatandaşı Almanya’da eğitim, çalışma ve yerleşme için vize başvurusu yapmaktadır. Bundan dolayı Almanya’ya gerçekleştirilen vize başvuruları çok dikkatli bir şekilde incelenmekte ve belirtilen şartların sağlanması gerekmektedir.
Almanya vize başvurusu yapmak isteyen Umuma Mahsus (Bordo) Pasaport sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının ülkeye giriş yapabilmeleri için Almanya vize müracaatında bulunmaları gerekmektedir. Hususi(Yeşil) Pasaport, Hizmet(Gri) Pasaportu ve Diplomatik (Siyah ve Kırmızı) Pasaport sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları 180 gün içerisinde 90 günü aşmayan seyahatleri için Almanya vizesi başvurusundan muaf tutulmaktadır.
Uzun süreli (eğitim,aile birleşimi, oturum izni, çalışma izni vb. ) amaçlarla Almanya’ya seyahat etmek isteyen tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Almanya vize başvurusunda bulunmakla mükelleftirler. Uzun süreli vize başvuruları direkt olarak Almanya Konsolosluğu ya da Almanya Büyükelçiliğine yapılmaktadır.
Almanya da Üniversite eğitimi almak için vize başvurusu yapmadan önce dikkat edilmesi gereken bazı maddeler vardır. Konsolosluk yetkilileri vize başvurusu yapan adayları birkaç farklı kriter üzerinden değerlendirmektedir. Bunlardan en önemlisi ise uygun bir aday olup olmadığınızdır.
YAŞINIZ ve EĞİTİM GEÇMİŞİNİZ
Almanya’da Üniversite okumak için öğrenci vizesine başvuracak olan adayların, liseden mezun oldukları yıl içerisinde başvuru yapmaları gerekir. Eğer liseden mezun olduktan 2 yada 3 yıl sonra başvuruda bulunacaksanız, bu süreyi nasıl değerlendirdiğinizi düzgün bir şekilde açıklamanız gerekmektedir ( örneğin; hedefinize ulaşmak için tekrardan Üniversite sınava girmek için çalıştığınızı ifade edebilirsiniz). Liseden mezun olduktan sonra 3 yada daha fazla yıl geçmiş ise bu durum vize görevlileri tarafından çok fazla dikkat çekecektir ve sizin dosyanızı çok daha dikkatli inceleyeceklerdir. Bu da sizin vize sürecinizi zorlaştıracaktır. Vize almanızı etkileyecek bir diğer unsur ise eğitim başarınızdır. Türkiye’de eğitim hayatınız boyunca ortalama yada ortalamanın da altında bir eğitim seviyeniz varsa, vizeyi alma şansınız çok yüksek olmayabilir. Çünkü kendi ana dilinde ve ülkesinde başarısız olan bir öğrencinin, Almanya’da ki eğitimini başarılı bir şekilde sürdürmesi hiçte gerçekçi bir yaklaşım olamaz.
ÜNİVERSİTE’DEN ŞARTLI KABUL EVRAĞI
Eğer Almanya Üniversitelerinden almanız gereken, bir şartlı kabul evrağınız yoksa öğrenci vizesine başvurmanız halinde vize reddi alma olasılığınız yüksek olacaktır. Almanya’da Üniversite eğitimi almak için vize başvurusunda bulunuyorsanız, ilk yıl sadece dil eğitimi alacaksanız bile, Alman Üniversitesine başvurduğunuzu ve kabul edildiğinizi gösteren bir şartlı kabul belgesini sunmanız gerekmektedir.(Kayıt yaptırdığınız dil okulunun haftalık en az 18 saat ders veren bir kurs olduğuna dikkat edin). Alman Üniversitelerinden tam kabul alabilmeniz için, alacağınız dil eğitimi sonrasında TestDaF yada DSH sınavlarından birine girip başarılı olmanız gerekmektedir.
ALMANCA DİL SEVİYENİZ
Almanya öğrenci vizesine başvurmadan önce Almanca dil seviyenizin en azından A1 yada A2 olması vize almanızı kolaylaştıracaktır. Üniversitenizde 1 yıl Almanca hazırlık sınıfı okuyacak olsanız da sizden Almanca bilerek vizeye başvurmanız beklenir. Bunun için Goethe veya Tömer’in açtığı Almanca kurs ve sınavlardan A1 yada A2 sertifikalarınız olması sizin için artı olacaktır.
MADDİ BELGELER
Almanya’da eğitim ve yaşam masraflarınızı nasıl karşılayacağınızı net ve mantıklı bir şekilde açıklamanız gerekir. Bunun için 2 farklı seçenek bulunmaktadır. Birinci seçenek; Almanya’da konsolosluğun onay verdiği Bankalarda adınıza açılacak olan, konsolosluğun başvurduğunuz yıl için belirlemiş olduğu 11.208 Euro’luk Bloke hesap açmanızdır. Bu Bloke hesaptan her ay 934 Euro’sunu çekip kullanabilirsiniz. Bu başvurunuzun değerlendirilmesinde en uygun seçenektir. İkinci bir seçenek ise; size Almanya’da masraflarınızı karşılayacak bir Alman vatandaşı (Garantör) bulmaktır. Bu kişi sizin eğitim ve yaşam masraflarınızı karşılayacağını resmi olarak beyan eder. Yapılan kontrol ve denetlemeler sonucunda bu kişinin teminatı uygun görülürse vizenizi alabilirsiniz. Garantörün maaşı, banka hesabındaki para ve mal varlığı uygun olmalıdır.
NİYET MEKTUBU
Almanya’da neden eğitim almanız gerektiğini, hedeflerinizi ve sizi tanıtan Almanca olarak bir yazı yazmanız gerekir. Bu yazıda sizin için Almanya’nın doğru bir yer olduğunu ikna etmeniz çok önemlidir. Bu yazıda ayrıca eğitim planlarınızdan bahsedebilirsiniz. Dil hazırlık eğitiminizi ne zaman bitirmeyi hedefliyorsunuz, Üniversiteye hangi tarihte girmeyi hedefliyorsunuz, mezun olduktan sonra ki hedefleriniz ve eğitim hayatınız devam ederken yapmak istediğiniz Staj programları hakkında da bilgi verebilirsiniz.
VİZE BAŞVURU EVRAKLARI
3 AY VE 3 AY’DAN KISA EĞİTİMLER İÇİN;
- En az 2 yıl geçerliliği olan yeni çipli pasaportunuz ( Vizenin basılacağı bu pasaportun cüzdanının 10 yıldan eski olmaması gerekiyor.Bununla birlikte, varsa eski pasaportlarınızı da sunmalısınız.)
- Son 6 ay içinde çektirdiğiniz, arka fonu beyaz olan ,biometrik 3 adet vesikalık fotoğrafınız.
- Vize Başvuru formunuz ve Beyanname
- Vize Ücretiniz
- Almanya’da ki gideceğiniz dil okul kaydınızın orjinali ve fotokobisi (Dil okulunun haftada en az 20 ders saatlik olmasına dikkat edin).
- Bütün Schengen ülkelerini kapsayan sağlık sigortanızın aslı ve fotokopisi (asgari teminat limiti €30.000 olmalıdır).
- Yeni alınmış; tüm ebeveynlerin, bütün kardeşlerin var ise çocukların belirtilmiş olduğu ”Vukuatlı Aile Nüfus Kayıt Belgesi”nin aslı ve fotokopisi( İkamet ettiğiniz ilçenin nüfus idaresinden veya herhangi bir nüfus idaresinden
temin edebilirsiniz. Bu belgenin Yeminli Tercümesi de gerekmektedir). - Türkiye’de başlamış olduğunuz Almanca dil eğitiminizi ilerletmek ve Almanya’da pekiştirmek için okulunuzdan veya Almanca kursundan alınmış Almanca seviyenizi belirten yazının aslı ve fotokopisi.
- Çalışıyorsanız ve dil öğreniminizi mesleki sebeplerden dolayı Almanya’da da almanız gerekiyorsa, aşağıdaki belgelerin tercüme edilmiş olarak aslı ve fotokopileri istenmektedir;
- Almanca bilginizin mesleki gelişiminiz için gerekli olduğunu gösteren işveren yazısı,
- Hangi tarihten itibaren, hangi görevle şirkette çalıştığınızı ve aylık ne kadar maaş aldığınızı gösteren işveren yazısı.
10. Halen öğrenciliğiniz devam ediyor ise öğrenci belgeniz ve not dökümünüz(transkript), mezun olduysanız mezun olduğunuz okuldan mezuniyet diplomanızın aslı ve fotokopisi.( Almanca tercümeleri gereklidir).
11. Almanya’da eğitim hayatınız boyunca; okul masraflarınızı ve yaşam giderlerinizi karşılayacağınızı gösteren, maddi durumunuzun yeterli olduğunu kanıtlayan evraklar ve fotokopileri.
12. Erkek öğrenciler için askerlik durumunu gösteren belge.
13. Reşit olmayanlar için;
- Ebeveynleri tarafından noter huzurunda alınmış, anne ve babanın ıslak imzası olan muvafakatnamenin aslı ve fotokopisi,
- Ebeveynleri tarafından seyahat, konaklama ve eğitim masraflarının karşılandığına dair bir yazı.
3 AY VE 3 AYDAN UZUN EĞİTİMLER İÇİN;
- En az 2 yıl geçerliliği olan yeni çipli pasaportunuz ( Vizenin basılacağı bu pasaportun cüzdanının 10 yıldan eski olmaması gerekiyor.Bununla birlikte, varsa eski pasaportlarınızı da sunmalısınız.)
- Son 6 ay içinde çektirdiğiniz, arka fonu beyaz olan ,biometrik 3 adet vesikalık fotoğrafınız.
- Vize Başvuru formunuz ve Beyanname (Aslı ve 2 tane fotokopisi)
- Vize Ücretiniz.
- Almanya’da ki gideceğiniz dil okul kaydınızın orjinali ve fotokobisi (Dil okulunun haftada en az 18 ders saatlik olmasına dikkat edin).
- Almanya’da ki eğitiminizin ilk 3 aylık dönemini kapsayan “Sağlık ve Seyahat Sigortası”
- 2 yıldan eski olmayan “Üniversite Sonuç Belgesi” orijinali veya internet çıktısı (ve Almanca Yeminli Tercümesi gerekiyor. Bu belge, okul kaydınız için gerekmektedir).
- 2 yıldan eski olmayan “Üniversite Kazandı/Yerleştirme Belgesi” orijinali veya internet çıktısının Noter Tasdiki (ve Almanca Yeminli Tercümesi gerekiyor. Bu belge, okul kaydınız için gerekmektedir).
- “Lise Diplomanız” ve tüm yıllara ait “Lise Not Dökümünüz / Transkript”. Eğer, bir Üniversite’de öğrenci iseniz “Üniversite Öğrenci Belgeniz” ve “Üniversite Not Dökümünüz / Transkript” de gerekmektedir. (ve Almanca Yeminli Tercümesi gerekiyor. Bu belge, okul kaydınız için gerekmektedir).
- Almanya’da ki “Dil Okulu Kaydınızın” orijinali
- Almanya’da ki bir “Üniversiteden Ön Kabul / Şartlı Kabul veya Kesin Kabul” aldığınızı gösteren belgenin aslı
- Yeni alınmış “Vukuatlı Aile Nüfus Kayıt Belgesi” (İkamet ettiğiniz ilçenin nüfus idaresinden veya herhangi bir nüfus idaresinden temin edebilirsiniz. Bu belgenin Yeminli Tercümesi de gerekmektedir).
- Öğrenciye ait, yeni alınmış “İkametgâh Belgesi” (Bu belgenin Yeminli Tercümesi de gerekmektedir).
- Varsa, “Medeni Durum” ve “Askerlik Durum” belgeleri (Evlilik Cüzdanı, Boşanma, Ölüm, Tecil/Terhis Belgesi v.b.)
- Öğrenciye ait ayrıntılı özgeçmiş Metni / CV.
- Öğrenci tarafından yazılmış Motivasyon Yazısı / Amaç Mektubu
- “Mali Durum Belgeleri” (Almanya’da eğitim alabilmeniz için mali durumunuzun yeterli olduğunu, aşağıdaki 2 maddeden sadece birini kanıtlamalısınız).
- Almanya’nın Devlet Bankası olan Deutsche Bank’tan adınıza açılmış olan EURO hesabınıza “11.208 Euro” yatırmalı ve vize başvurusu yapacağınız konsolosluk tarafından onay alarak bu EURO hesabınızı “Bloke ” ettirmelisiniz. ( Bu işlemin yapılabilmesi için ilgili danışmanlarınız tarafından doldurulmuş olan Deutsche Bank Bloke Hesap Açma Formlarını, konsolosluk huzurunda imzalamanız ve hızlı kargo ile Almanya’da ki Deutsche Bank’a göndermeniz gerekmektedir. Bloke Hesap açma işlemleriniz tamamlandıktan sonra Almanya’da ki Deutsche Bank, size e-posta yoluyla hesap bilgilerinizi bildirecek siz de gerekli parayı bu hesabınıza Havale edip bloke ettirmiş olacaksınız ve yine Deutsche Bank’ın size e-posta olarak göndermiş olduğu Havale dekontunu (Hesap Durum Bilgisini) vize başvurusunda konsolosluğa sunacaksınız. Vizeniz onaylanıp Almanya’ya varışınızdan sonra, Deutsche Bank hesabınıza aktarmış olduğunuz bu miktarı, 12 ayda her ay “934 Euro” olarak çekebilecek ve Almanya’da ki eğitim ve yaşam giderleriniz için kullanabileceksiniz).
- Almanya’dan bir akrabanız veya bir tanıdığınızın Almanya’daki tüm maddi-manevi yükümlülüklerinize kefil olduğunu gösteren “Garantörlük Mektubunu” yani “Kefalet Belgesinin Orijinalini” göndermesi gerekmektedir.( Almanca “VERPFLICHTUNGSERKLARUNG“ olarak adlandırılan bu belgenin nasıl temin edileceğini hakkında bilgiyi danışmanlarınız size yol göstereceklerdir).
ÖNEMLİ HATIRLATMA: Konsolosluk yetkilisi bu belgelerin yanı sıra ek belge ve görüşme talebinde bulunabilir.Almanya vize ücreti 60 Euro’dur. Euro dışında herhangi bir para birimi ile ödeme kabul etmemektedirler.Almanya’da ki devlet Üniversitelerinden şartlı / Ön-kabul belgenizin alınması ortalama olarak 4-8 hafta sürmektedir. Vize işlemlerinizin sonuçlanması ise ortalama yine 4-8 hafta kadar sürebilmektedir. Bu zaman diliminin en maksimum süresini alarak başvurunuzu 5-6 hafta öncesinden başlayıp yapmanızı tavsiye ederiz.Almanya öğrenci vizesi için başvurunuzu Almanya Konsolosluğu’na veya Türkiye’de Almanya ve İtalya Vize Başvurusu için resmi olarak yetkilendirilmiş tek kuruluş olan İ-DATA aracılığıyla yapabilirsiniz.
ÖNEMLİ : Almanya öğrenci vize başvurularınızda; belgelerinizin tam olması ve Almanca dil seviyenizin iyi derecede olması vizenizi almada önemli olduğunu hatırlatmak isteriz.