ALMANYA’DA EĞİTİM SİSTEMİ

Almanya dünyanın en gelişmiş Bilim, Teknoloji, Ticaret ve Sanayi merkezlerinden birisidir. Ayrıca dünya sıralamasında ilk 500’de yaklaşık 46 Üniversitesi ile dünya standartlarının üzerinde eğitim imkanlarını neredeyse ücretsiz olarak sunmaktadır. Almanya özellikle son 6 yıldır Alman eğitim sisteminin zorluğunu ve disiplinini göğüslemeye aday, başarıya odaklanmış ve asla vazgeçmeyecek nitelikli bireylere, yetişmiş genç beyin gücüne; sağlam bir geleceğe yatırım yapmaktadır.
Almanya eğitimi; Öğrencilerin Üniversiteyi okumuş olmak için değil, kalitede en iyiyi arayan öğrencilerin tercih ettiği seçeneklerin başında gelmektedir.
Almanya’da Üniversite Eğitimi, Tıp bölümü hariç 3 yıl sürmektedir. Bazı Üniversitelerde de 1 dönem staj programları olabilmektedir.
Almanya’da; Üniversite ve Fachhochschule (FH) adı altında 2 farklı Üniversite çeşidi bulunmaktadır. Almanya’da ki toplam 423 Yüksek Eğitim Kurumunun 241’ini Fachhochschule (FH) oluşturmaktadır. Üniversitelerde daha çok bilimsel araştırmalara ağırlık verilir. Temel Bilim alanları sadece Üniversitelerde okutulur. Fachhochschule ise daha çok iş hayatında gerekli olan pratik eğitime ağırlık verir. Bu sebeple ‘Fachhochschule’ ler  ‘Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’ olarak da geçer. İşletme, Mühendislik, Tasarım gibi uygulama ağırlıklı alanların eğitimi hem Üniversitelerde hem de FH larda verilmektedir. Yakın zamana kadar bilimsel araştırmalar sadece Üniversiteler’de yapılırken, FH larda da bilimsel araştırmalar yapılmaya başlanmıştır. FH’larda çoğunlukla ürün geliştirme projeleri  gerçekleştirilir. Fakat, yoğun teorik eğitim gerektiren Tıp, Hukuk, Eczacılık, Edebiyat gibi alanları FH’larda okumak mümkün değildir. FH öğrencileri Üniversite öğrencilerine kıyasla daha fazla staj yaparlar ve öğrenim süresi boyunca birçok firmayı ziyaret etme ve süreçlerini gözlemleme imkânı bulurlar. Bu şekilde edindikleri bilgi ve tecrübeler sayesinde iş hayatında aranılan değil de her zaman aranan eleman durumunda olurlar.
Fachhochschule  Üniversitelerin Türkiye’de direk bir karşılığı yoktur.  Türkiye’de ki Meslek Yüksek Okulunu bizlere anımsatsa da içerik olarak asla aynı tip kurumlar değillerdir.  2012 senesinde Bologna sürecinin kabulünden sonra Fachhochschule’den aldığınız Lisans diploması (Bachelor) ile Üniversiteden aldığınız Lisans diploması arasında denklik açısından bir fark yoktur. Böylece her iki Üniversiteden de aldığınız diplomayla Yüksek Lisansa başvuruda bulunabilirsiniz.
FH’larda sadece Lisans ve Yüksek Lisans eğitimi alabilirsiniz, doktora eğitimi alamazsınız. Fakat bu demek değildir ki Doktora eğitimi yapamazsınız. FH mezunları için Üniversitelerde doktora yapma şansınız bulunmaktadır. Ayrıca birçok Fachhochschule ile Üniversiteler arasında doktora konusunda işbirliği programları bulunmaktadır. Böylece doktora danışmanınız Fachhochschule’de olur fakat diplomanızı bağlantı kurduğunuz  Üniversiteden almış olursunuz.
Almanya’da başka bir Üniversite tipi Müzik ve Sanat üzerine eğitim veren Müzik ve Güzel Sanatlar Yüksek Okullarıdır. Müzik ve sanatın birçok dalında eğitim imkanı sunulmaktadır. Bu okullara girebilmek için portföy sunmanız ve yetenek sınavına girmeniz gerekmektedir.
ALMANYA’DA Kİ ÜNİVERSİTELERE KABUL ŞARTLARI

  • Almanya’da ki Üniversitelerden kabul alabilmeniz için LYS sınavından 4 yıllık örgün öğretim veren bir Üniversiteye kayıt olmayı hak etmiş olmanız gereklidir. Yani Türkiye’de ÖSYM tarafından örgün bir Üniversite programına yerleştirilmiş olmaktır. Abitur, IB, Matura ve benzeri Avrupa çapında geçerli lise diplomaları sahiplerinde ÖSYM sınav sonuç belgesi aranmaz, fakat bu kişilerin ileride alacakları Üniversite diplomalarının Türkiye’deki denklikleriyle ilgili olarak YÖK sitesini incelemeleri tavsiye edilir.
  • Almanya’da Türkiye’de kazandığınız bölümün aynısına veya benzer bir bölüme başvurabilirsiniz. Üzerinde alan adı yazan ÖSYM sonuç belgesinin  2 sene geçerlilik süresi vardır.
  • Ön Lisans programlarından mezun olan öğrenciler, 2 senelik Yüksek öğrenimi tamamladıklarını (önlisans diploması) belgeledikleri takdirde‚ Almanya’da ki  Üniversitelere  başvurabilir.
  • Genel veya meslek liselerinden mezun olup, Açıköğretim Fakültesi’nde okumaya hak kazananlar, 2 senelik bir yüksek öğrenimi belgeledikleri takdirde‚ öğrenim gördükleri alanda yada buna benzer bir alanda Üniversite öğrenimi için başvurabilirler.
  • 2003 yılından itibaren meslek liselerinden mezun olanlar, ÖSYM sınavına girmeden, direk Türkiye’deki 2 yıllık meslek yüksekokullarına kayıt olabilirler. Bu mezunlar için Almanya’da ki bir Üniversiteye kabul edilebilmeleri, ancak 2 yıllık ön lisans programlarını tamamlandıktan sonra mümkündür. Ön lisans tamamlanmadan, hazırlık sınıfına (Studienkolleg) kabul edilmeleri  mümkün değildir.
  • Almanca dil yeterliliğinizi kanıtlamanız gerekmektedir. Alman Üniversitelerinde öğrenime başlamadan önce geçerli dil sınavlarının birinden geçerek bunu belgelendirmeniz gerekmektedir. Dil yeterliliği konusunda Almanca bilginizi TestDaf – TDN 4, DSH – 2, DSD II, Alman Kültür Merkezlerinde yapılan Goethe- Zertifikat C1, Goethe Zertiifikat C2 (Großes Deutsche Sprachdiplom),veya telc Deutsch C1 dil sertifikalarından biriyle kanıtlamış olmanız veya Studienkolleg’lerde yapılan Feststellungsprüfung’un Almanca bölümünü başarıyla tamamlamış olmanız gerekmektedir. Alman Üniversitelerin’de  Almanca dil kursları verilmez, bazı Üniversiteler’de yalnızca ileri düzey kurslar bulunmaktadır. Bu kurslar ücrete tabidir. Bazı Üniversiteler Almanca dil yeterliliğini başvuru sırasında belgeleyemeyen adayları kabul etmezler. Bu nedenle gitmeyi düşündüğünüz Üniversitenin koşullarını önceden mutlaka araştırmanız gerekir.

  • İngilizce eğitim almak istediğiniz programlar için; TOEFL(Test of English as a Foreign Language), IELTS (International English Language Testing System)  gibi sınavlarla İngilizcenizin Akademik olduğunu kanıtlamanız gerekmektedir. Sizden istenen puanlar başvurduğunuz bölümün koşullarına göre değişebilmektedir.
  • Almanya’daki Üniversiteden şartlı kabul evrağınızın olması gerekir. Şartlı kabul, başvuru dosyanızdaki dil yeterlilik belgesi dışındaki belgelerin onaylanmış olduğu anlamına gelir. Üniversite sizden, Almanca eğitiminizi tamamlayıp, şart koştuğu TestDAF/DSH belgesini kendi belirlediği tarihe kadar sunmanız durumunda eğitime başlayabileceğinizi belirten bir belge gönderir. Üniversitenin gönderdiği bu belgeye şartlı kabul belgesi denir. Birçok Alman Üniversitesi şartlı kabul için dahi A1 ya da A2 seviyesinde Almanca bilgisi şart koşmaktadır.
  • Tıp, Eczacılık, Veterinerlik, Diş Hekimliği bölümleri için öğrenci kabul şartları ülke genelinde de sınırlıdır. Öğrenciler başarı durumlarına göre seçilirler. Bu bölümler için Almanca dil yeterliliğinizi başvuru sırasında belgelendirmeniz gerekmektedir. Yetersiz Almanca dil bilgisi kabul edilmeme nedeniniz olabilir.

ALMANYA’NIN EN İYİ 9 TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

  1. RWTH Aachen Üniversitesi
  2. Berlin Teknik Üniversitesi
  3. Münih Teknik Üniversitesi
  4. Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü
  5. Stuttgart Üniversitesi
  6. Dresden Teknik Üniversitesi
  7. Leibniz Üniversitesi Hannover
  8. Darmstadt Teknik Üniversitesi
  9. Braunschweig  Teknik Üniversitesi

    Ücretsiz Detaylı Bilgi Alın