Ankara Anlaşması & İngiltere Vizesi

Ankara Antlaşması & İngiltere Vatandaşlığı

Ankara Antlaşması nedir?

Ankara Antlaşması; 1963 yılında Almanya, Fransa ve Benelüks ülkeleri ile Türkiye arasında Ankara’da imzalanmıştır. Bu anlaşma ile taraf ülkelere imza tarihinde var olan kanun, yönetmelik ve uygulamaların ilerleyen yıllarda anlaşmaya imza atan ülkelerin vatandaşları için geçerli olması kabul edilmiştir.

Bu antlaşma çerçevesinde şekillenen Ankara Anlaşması Vizesi yada ECAA , Avrupa Birliği ile işbirliği anlaşması bulunan ülkelerin vatandaşlarına İngiltere Birleşik Krallığı’nda kendi işini kurma ve İngiltere’de yerleşik yaşama hakkı sağlayan vize tipidir.

Ankara Antlaşması sadece T.C. vatandaşlarını mı kapsar?

Ankara Antlaşması vizesi Romanya, Bulgaristan ve Türkiye vatandaşlarını kapsamaktadır. Bununla birlikte, Romanya ve Bulgaristan AB ülkesi konumunda bulunduğu için Ankara Antlaşması vizesi şuanda sadece antlaşmanın tarafı olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına aktif olarak uygulanmaktadır.

 

Ankara Anlaşması vizesine kimler başvurabilir?

Ankara Antlaşması İngiltere vizesine İngiltere’de iş kurmak ya da kendi işini yapmak isteyen 18 yaşını aşmış ve yapacağı işe yetecek kadar sermayesi bulunan tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları başvurabilir

Ankara Antlaşması vize sahibi olan kişilerin İngiltere’de iş yeri açma, işçi çalıştırma zorunluluğu yoktur. Misal; Ankara Antlaşması vizesine sahipleri cafe, mağaza açabileceği gibi satış pazarlama, serbest meslek alanında hizmetler de verebilir. Unutulmamalıdır ki vize sahipleri vize başvurusunda belirttikleri mesleği yapmakla yükümlüdür.

İngiltere Ankara Antlaşması vizesi özellikleri

 

– İngiltere Ankara Antlaşması vizesi ile İngiltere’ye giriş yapan kişiler burada yerleşik yaşama hakkına sahip olurlar.

– Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Ankara Antlaşması vizesi ile İngiltere’de kendi işini kurabilir ya da mevcut bir şirkete ortak olabilirler.

– Ankara Antlaşması vizesi ile İngiltere’ye yerleşen kişiler İngiltere vatandaşlarına sunulan ücretsiz ve sağlık gibi haklardan faydalanabilirler.

– Ankara Antlaşması vizesi ile İngiltere’ye yerleşen kişiler askerlik hizmetlerini 37 yaşına kadar erteleyebilir ve bedelli askerlik hakkından faydalanabilirler.

– Ankara Antlaşması vizesi kapsamında İngiltere’ye yerleşen kişiler bakmakla yükümlü oldukları kişileri yanlarında götürebilirler. Aile bireyleri kişinin vize başvurusunda beyan ettiği mesleği yapmakla yükümlü değildir. İstedikleri diğer bir alanda çalışabilirler.

–  Ankara Antlaşması vizesinde değiştirilemez kuralı bulunmaktadır. Yani Ankara Antlaşması vizesi ile İngiltere vatandaşlığına geçen ya da otum hakkı elde eden kişilere ilişkin uygulamalar herhangi bir şekilde ya da koşulda değiştirilemez.

Ankara Antlaşması vizesi ile İngiltere vatandaşlığı alınır mı?

Ankara Antlaşması vizesi ile İngiltere’ye giriş yapan kişiler başlangıçta 1 yıl devamında ise 3 olmak üzere toplam 4 yıl çalıştıktan sonra, süresiz oturum için başvuru yapabilirler. Süresiz oturum hakkı elde eden kişilerin sadece kendi işini yapma zorunluğu ortadan kalkar. Böylece kişi, başka bir işte ya da hem kendi işinde hem de başka bir işte çalışma hakkını elde eder.

Ankara Antlaşması vizesi sahibi kişiler, İngiltere’ye yerleştikten 5 yıl sonra İngiltere Vatandaşlığı için başvuruda bulunup İngiliz pasaportu alma hakkı kazanır.

Ankara Antlaşması Vizesi Başvuru

Ankara Antlaşması Vizesine başvuru yapmak isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları başvurularını Türkiye’den ya da İngiltere’den (turistik, öğrenci, ticari vize gibi herhangi biri ile seyahat ettiği zamanlarda) yapabilirler.

Ankara Antlaşması vizesi ile İngiltere vatandaşlığına geçmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Türkiye’den yapacakları vize başvurularını, gerekli evrakları temin ettikten İngiltere Konsolosluğu, İngiltere Büyükelçiliği ya da Vize Danışma Merkezleri aracılığı ile gerçekleştirebilirler.

Herhangi bir sebeple yaptıkları İngiltere seyahatleri esnasında Ankara Antlaşması vizesine başvuru yapmak isteyen kişiler ise İngiltere’de üçüncü ülke vatandaşlarına hizmet eden ilgili kurumlardan yardım alabilmektedir.

Ankara Antlaşması vizesine başvuran kişinin başvurusu reddedildiği takdirde, İç İşleri Bakanlığı red gerekçelerini başvuru sahibine yazılı olarak bildirmek zorundadır. Başvuru sahibi red gerekçeleri kendisine ulaştığı tarih itibarıyla 28 gün içerisinde itiraz etme hakkına sahiptir.